onder ede


onder ede 1.0

terwijl iemand een eed heeft afgelegd; terwijl iemand plechtig en officieel, soms onder aanroeping van God of iets anders dat als heilig wordt beschouwd, heeft verklaard de waarheid te spreken; officieel gezworen hebbend de waarheid te spreken; onder ede staand
Wie in de rechtbank onder ede iets verklaart, is strafbaar als hij niet de waarheid spreekt.
Zie ook : eed

Algemene voorbeelden


Het gaat tijdens de verhoren minder om het antwoord, maar vooral om de vragen – of liever om de vragenstellers. De Lagerhuisleden willen aan de kiezer laten zien dat ze iets doen aan het probleem. De hoofdrolspelers getuigen bovendien niet onder ede, maar 'op hun erewoord'. Als blijkt dat ze liegen, zijn ze schuldig aan minachting van het parlement. Welke straf daarop volgt, weet niemand.

NRC Handelsblad,

U wilt het liefst dat het onderzoek een parlementaire enquete wordt? Zeker, want dan kun je mensen onder ede horen.

novadenhaagvandaag,

De Republikeinen in de commissie vinden nog steeds dat de president onder ede heeft gelogen. Zo'n procedure betekent nog niet dat Clinton direct moet opstappen.

tweevandaag,

Het OM gaat in beroep tegen de vrijspraak van meineed, vorige maand, van de ex-rechters Pieter Kalbfleisch en Hans Westenberg. Justitie denkt dat ze onder ede gelogen hebben over hun vriendschap.

nrc.next,

Vaste verbindingen


onder ede staan

onder ede horen